top of page

2017 - Μια ποιητική διαδρομή που ξεκινάει από την ρομαντική γραφίδα του  ποιητή Friedrich Rückert (1788-1766) και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Τρία Πρόσωπα, ένας Γερμανός και δυο Θεσσαλονικείς συναντιούνται σ’ ένα σημείο όπου μνήμη και λήθη εφάπτονται. Ο Friedrich Rückert  πενθεί τ’ αγαπημένα του παιδιά. Τα ποίηματά του αποτυπώνουν σαν ένας χείμαρρος τη ζωή και το θάνατο. Μ’ αυτά συνομιλούν σιγανά οι στίχοι της Αναστασίας Γκίτση και τα πορτρέτα που έχει επιλέξει ο Θανάσης Ράπτης. Μέσα από την καλλιτεχνική αυτή διαδρομή με τη διαμεσολάβηση της τέχνης κάποιου άλλου, συγκροτείται μια νέα θέαση της μνήμης που αποσοβεί το τραγικό του θανάτου και προοιωνίζει το ατέλευτο της ζωής.

Ο φωτογράφος καταγράφει την τρεπτότητα του χρόνου επιλέγοντας φωτογραφίες ανώνυμων φωτογράφων με νεαρά κορίτσια που κοσμούσαν οικογενειακά άλμπουμ, τραπεζάκια σαλονιού, κι άλλοτε πάλι γίνονταν αποχαιρετιστήρια υπενθύμιση σε κάποιο μνήμα.

Η ποιήτρια αφουγκράζεται τον θρήνο που ποιητή και απευθύνει ερωτήσεις που χαράσσει ιδιοχείρως στο περιθώριο των φωτογραφιών, προτρέποντας τον παρατηρητή να γειτνιάσει με το πρόσωπο της φωτογραφίας και ν’ αναλογιστεί τα προαιώνια ίχνη του θανάτου αλλά και την επικράτηση της ζωής στο πέρασμα του λόγου και του χρόνου.

Ο Gustav Mahler, αυστριακός συνθέτης του ύστερου Ρομαντισμού, έχοντας χάσει σε μικρή ηλικία τα έξι από τα έντεκα αδέλφια του, μελοποιεί στις αρχές του 19ου αιώνα πέντε από τα ποιήματα του Friedrich Rückert. Ο βαρύτονος Γρηγόρης Πυριαλάκος ερμηνεύει ζωντανά στα εγκαίνια της έκθεσης κάποια από αυτά τα έργα του Gustav Mahler.

Η απόδοση των ποιημάτων του Fr. Rückert  έγινε από την Έλενα Παλλαντζά.

2017 - 2017 – “Memento Vivere” A poetic journey that begins with the romantic poet Friedrich Rückert (1788-1766) and ends in Thessaloniki today. Three Persons, a German and two Greeks from Thessaloniki meet at a point where memory and oblivion meet. Friedrich Rückert mourns his beloved children with his poems. There is a conversation among  these poems,  Anastasia Gitsis’ lyrics and the portraits chosen by Thanassis Raptis. Through this artistic journey through the mediation of someone else's art, a new view of memory is created that avoids the tragic of the death.

http://fkth.gr/el/node/990

https://issuu.com/thanrapt/docs/memento_vivere

bottom of page